Skip links

Rom, bourbon, scotch sau whiskey?

Pentru cei pasionați de mix-uri care însă nu sunt siguri de diferența dintre băuturile spirtoase similare, acest articol este pentru tine. Deși există asemănări între whiskey, scotch, bourbon și rom, există, de asemenea, diferențe mari în a determina ce anume să folosești pentru diferite cocktail-uri dacă dorești să obții acel gust unic, inedit…. Fiecare băutură spirtoasă se potrivește cu o anumită selecție de cocktail-uri. Iată ce trebuie să știi despre diferențele dintre rom, bourbon, scotch și whiskey pentru a face cocktailuri perfecte și pentru a încânta clienții sau musafirii de fiecare dată.

Cocktailuri cu whiskey

Whiskey poate fi văzut ca termenul umbrelă pentru diferitele tipuri de băuturi spirtoase, spiritul unui cocktail. Orice aditivi incluși în procesul de distilare determină dacă se încadrează sau nu în altă categorie, cum ar fi bourbon sau scotch.

Cocktailuri bazate pe whiskey clasic

Pentru iubitorii de whiskey, există întotdeauna Old Fashioned. Este alegerea celui care prepară cocktailul ce tip de whiskey utilizează, deoarece bourbon sau scotch, de exemplu, ar putea oferi note diferite unui cocktail. 

Paper plane cocktail

Această băutură este un mix de note amărui și  acru, cu o simetrie elegantă. Aroma acestui cocktail bazat pe whiskey clasic este bazată pe o notă de citrice și dulceață.

Whiskey Smash

Nu există lucruri sigure în viață, dar combinarea unui whiskey sour și un julep de mentă pentru a avea ca rezultat deliciosul Whiskey Smash este cât se poate de certă. Acest cocktail clasic atrage atât iubitorii de whiskey, cât și scepticii. Gândește-te la mentă ca un mojito, dar cu lămâie și whisky în loc de lime și rom.

Cocktailuri bazate pe whiskey clasic

Cocktailuri cu whiskey Bourbon

Ce face diferența dintre un bourbon și un whiskey clasic? Acest tip de whiskey este distilat de două ori și trebuie să conțină cel puțin 51% porumb și să fie îmbătrânit în butoaie de stejar. Bourbon este cunoscut pentru că are un gust mai fin, cu note de vanilie, stejar și caramel.

Singurul aditiv care poate fi adăugat este apa și poate fi produs doar în Statele Unite. Bourbon este învechit timp de cel puțin doi ani în butoaie de stejar carbonizat pentru a-i conferi gustul său unic. Cocktailurile cu whisky Bourbon includ Mint Julep sau Whisky Sour.

Mint Julep

Aceste băuturi sunt dulci și echilibrate cu note de mentă și whiskey. Pentru un gust asemănător cu mojito-ul, încercați julep de mentă.

Whiskey Sour

Un echilibru fin de dulce și acru. Notele de vanilie, lămâie și portocală completează aroma și rezultă un cocktail de citrice cu whiskey bourbon.

Cocktailuri cu whiskey Bourbon

Scotch

După cum sugerează și numele, această băutură provine din Scoția, altfel, nu poate fi scotch. Este distilat din orz, malț și alte cereale și este fermentat numai cu drojdie. Spre deosebire de whiskey-ul clasic și bourbon, scotch-ul trebuie să se maturizeze în butoiul de stejar timp de cel puțin trei ani și se poate adăuga doar apă și colorant de caramel.

Există diferite tipuri de scotch în funcție de modul în care este produs. Le prezentăm mai jos:

 • Single malt sau whiskey din 100% malț produs într-o singură distilerie
 • Single grain sau whiskey  din alte cereale produs într-o singură distilerie
 • Blended malt whiskey sau un mix de single malț de la variate distilerii
 • Blended grain whiskey sau un mix de single grain whiskey de la variate distilerii
 • Blended whiskey sau un mix de single malt-uri și single grain-uri

Pentru pasionații care caută cocktailuri scotch de care să se bucure, încercați varianta Scotch Old Fashioned schimbând whiskey-ul de secară cu un scotch grozav.

Rom

În timp ce romul a fost uneori confundat cu aceste băuturi spirtoase, este o categorie complet separată. În loc de cereale, romul este distilat folosind trestie de zahăr sau melasă. Cocktailurile cu rom pot include mai multe tipuri de rom:

 • Light, se referă la romuri ușoare, învechite pentru perioade scurte, se folosesc de obicei drept bază de cocktail.  
 • Gold, adică romuri cu învechire medie. De obicei lor li se adaugă condimente sau caramel pentru colorit.
 • Dark sau black, adică romuri învechite pe o perioadă mai lungă, cu un accent ceva mai puternic. 
 • Flavored, adică romuri cu arome tropicale de lămâie, portocale, mango, cocos și altele. 
 • Overproof, adică romuri tari cu până la 75 de grade.
 • Premium, romuri fără adaosuri și cu învechire corespunzătoare. 

Romul este originar din Caraibe. În mod normal, este învechit timp de la trei până la zece ani în butoaie de lemn. Tipul de lemn folosit determină adesea culoarea romului la final. Cocktailurile mai clasice cu rom sunt Mai Tai, Long Island Iced Tea și Daiquiri. Însă există numeroase cocktailuri delicioase cu rom, precum: Hurricane și Jungle Bird.

Hurricane 

Acest cocktail cu rom dulce, fructat și tropical derivă arome din fructul pasiunii și dulceața sucului de portocale. Lime-ul oferă echilibrul perfect acestui cocktail clasic New Orleans.

Jungle Bird

Inspiră o aventură tropicală în junglă! Jungle Bird este un cocktail unic tiki cu suc de ananas echilibrat cu lămâie și bitter. 

Folosește Dozatorul Digital de Cocktail de la Dr Drink

După ce ai descoperit diferențele și asemănările dintre whisky, scotch, bourbon și  rom, de ce să nu faci lucrurile mai simple cu Dozatorul Digital de Cocktail de la Dr Drink care face totul pentru tine?

Automatul de Cocktail de la Dr Drink este potrivit în orice locație cu chef de distracție; de la festivaluri și concerte, baruri, terase, la piscine sau restaurante și săli de evenimente, chiar și în foișorul din spatele casei sau în rulota familiei, iar precizia dozării și fiabilitatea în timp sunt doar două din atuurile sale principale. Dozatorul Digital a fost gandit astfel încât oricine să poată mixa un cocktail perfect în câteva secunde, shoturi perfecte cu „viteza luminii”, dar și un ajutor pentru barmanii profesioniști din locații cu mare flux de clienți unde aduce un plus de viteză și control, integrandu-se perfect. 

Ești la un „click” distanță de a-ți pregăti cocktailurile favorite sau de a-ți moderniza afacerea într-o manieră unică. Bineînțeles de instalare, de garanție și mentenanță se ocupă Dr Drink. Achiziționează astăzi Automatul de Cocktail de la Dr Drink de pe website www.drdrink.ro!

Cheers!

For a memorable night
0
  0
  Cosul tau
  Cosul tau este gol