Skip links

Diferența dintre cocktail-uri și long drinks și cum să le prepari

Lumea cocktailurilor este plină de dezbateri fără sfârșit: este coniacul sau ginul mai bun pentru un French 75? Folosim vodkă sau gin pentru martini? Dar înainte de a ajunge atât de departe, trebuie să începem cu elementele de bază: care este diferența dintre un cocktail și long drink? Sună simplu, însă chiar dacă mulți oameni folosesc cei doi termeni în mod interschimbabil, există o diferență. Astăzi cuvântul cocktail este adesea folosit ca sinonim pentru long drinks, însă experții știu că nu este același lucru.

Pentru a ajunge la miezul acestei terminologii, să ne întoarcem la începuturi. Termenul „cocktail” a fost numele original pentru ceea ce astăzi numim „Old Fashioned”, făcută cu băutură alcoolică, zahăr, apă și bitter. Perioada prohibiției este cel mai probabil momentul în care aceste categorii au început să se estompeze.

Potrivit Drinxville, o regulă în ceea ce privește cocktailurile și long drinks este următoarea:  „toate cocktail-urile sunt long drinks, dar nu toate long drinks sunt cocktailuri”.

Long drinks au la bază două ingrediente, iar odată ce ajungi la un al treilea ingredient, devine cocktail. Long drinks au la bază rețete simple și se prepară prin amestecul dintre alcool și un al doilea ingredient și se servește în pahare de tip HighBall: Cuba Libre, Vodka Juice, Wiskey Juice și Gin Tonic. Un cocktail are la bază băuturi alcoolice sau non-alcoolice care conțin mai multe ingrediente decât un Long drink și necesită mai multă grijă și efort pentru preparare.

Cele mai multe cocktailuri sau long drinks au la bază cel puțin o băutură spirtoasă, a cărei tărie este domolită de sucuri. Cel mai des folosite sunt spirtoasele incolore, precum vodka, ginul, tequila sau romul alb, însă și cele colorate (precum whisky-ul, brandy-ul sau romul negru) sunt folosite la prepararea a numeroase cocktailuri populare. Adesea, savoarea mixturii este dată și de diverse tipuri de lichior. Pot fi folosite lichioruri de cafea, de ciocolată, lichiorurile cremă, dar și diversele lichioruri de fructe (banane, portocale, piersici, lămâi, cireșe, pere, fructul pasiunii etc.). Bitterul poate fi și el folosit în diverse combinații.

Dacă pentru Long drinks urmăm o rețetă simplă pentru a vorbi despre cocktailuri, este necesar să existe cel puțin trei elemente:

 • O bază, cum ar fi rom, gin, vodka care constituie partea principală a cocktail-ului. În general, se evită amestecarea bazelor, regulă care din când în când se încalcă.
 • O parte care leagă ingredientele între ele fără a predomina. În general, acestea sunt vermut, șampanie sau sucuri ușoare.
 • Ingredientul care dă aroma precum fructe, cafea, lichior de plante care intensifică aroma bazei dând cocktail-ului un parfum unic.

Care sunt diferențele dintre Coktailuri și Long drinks?

 • Două ingrediente puse împreună precum Jack și Cola, vodcă și tonic compun un long drink
 • Un cocktail necesită timp pentru a fi creat. Ți-ai dat seama că vrei ananas, mango, vodka și lime, le pui împreună, le mixezi, creezi, pui în pahar și savurezi
 • Unii specialiști afirmă că este vorba despre intenție; dacă nu depui mult efort în pregătire, nu este un cocktail. Urmând această gândire, un rom și Cola este un long drink, dar un Cuba Libre, cu adaos de lime și Angostura, este un cocktail.

Exemple de Cocktailuri pot fi:

Manhattan

În lista cocktailurilor intră Manhattan, care conține:

 • 75 ml de whisky (de preferat un bourbon)
 • 25 vermut dulce
 • câteva picături de bitter

Mod de preparare manual:

Ingredientele se toarnă și amestecă într-un pahar de martini, cu câteva cuburi de gheață. Paharul poate fi decorat cu o cireașă și coajă de portocală.

Mod de preparare automat:

Mixează toate ingredientele automat în doar 5 secunde printr-o simplă atingere!

Long Island Ice Tea

Când te gândești la cocktailuri tari, Long Island Ice Tea este probabil prima băutură care îți vine în minte. Denumirea sa este una ironică, întrucât cocktailul nu are nimic în comun cu ceaiul, așa cum se poate observa și din lista de ingrediente:

 • 20 ml votcă
 • 20 ml gin
 • 20 ml rom alb
 • 20 ml tequila
 • 20 ml triplu sec
 • 20 ml Coca Cola
 • 20 ml suc de lămâie sau limetă

Mod de preparare manual:

Ingredientele se amestecă într-un shaker, împreună cu cuburile de gheață.  Long Island Ice Tea se servește într-un pahar înalt, garnisit cu o felie de limetă.

Mod de preparare automat:

Mixează toate ingredientele neacidulate automat în doar 5 secunde apoi adaugă manual la final Coca Cola pentru un gust perfect!

Blue Lagoon

Culoarea unică a cocktailului Blue Lagoon este un motiv suficient pentru a-l încerca, însă nici gustul său deosebit nu poate fi ignorat. Pentru rețeta simplă ai nevoie de:

 • 30 ml votcă
 • 30 ml lichior albastru curaçao
 • 15 ml sirop lămâie sau lime
 • gheață

Mod de preparare manual:

Ingredientele se amestecă direct într-un pahar înalt, pe care îl poți garnisi cu o felie de lămâie și cu o cireașă.

Mod de preparare automat:

Mixează toate ingredientele în doar 5 secunde printr-o simplă atingere!

Exemple de Long Drinks sunt:

Gin tonic

Ca să te bucuri de un gin tonic ai nevoie de gin și apă tonică.

 • 40 ml gin
 • 100 ml apa tonică (de adaugat manual pentru un gust perfect)
 • 15 ml sirop de lămâie sau lime

Mod de preparare manual:

Umple cu gheață un pahar cu picior înalt, toarnă ginul, umple paharul cu apă tonică și adaugă lămâie.

Mod de preparare automat: 

Ginul împreună cu siropul de lime se mixează automat în doar 5 secunde iar apa tonică se adaugă manual pentru un gust perfect!!

Cuba Libre

Rețeta de Cuba Libre conține foarte puține ingrediente. Mai exact, ai nevoie de Rom, Cola și Lime sau suc de lămâie.

 • 50 ml rom alb
 • 150 ml Coca-Cola (adaugată manual pentru un gust perfect)
 • 20 ml sirop de lămâie sau lime

Mod de preparare manual:

Amestecă energic romul și coca-cola. Se adaugă lămâile tăiate sferturi. Se pun 3-4 cuburi de gheață în fiecare pahar și se toarnă băutura.

Mod de preparare automat:

Romul împreună cu siropul de lime se mixează automat în doar 5 secunde iar Coca Cola se adaugă manual la sfârșit pentru un gust perfect!

După ce ai descoperit diferențele dintre cocktail și long drinks, de ce să nu faci lucrurile mai simple cu Dozatorul Profesional de Cocktail de la Dr Drink care face aproape totul pentru tine dar si pentru o mixare „mililitrică” identică a cocktailurilor tale.

La fel de ușor pot fi mixate de către oricine binecunoscutele cocktailuri cu alcool Zombie, Tequila Sunrise, Sex on the Beach, Campari Orange, Rum Sunset. Daiquiri, Mojito, Appletini, sau fără alcool Cinderella, Blue Apple, Arizona Sunset, Honeymoon, Rainbow și multe altele schimbând doar câteva ingrediente sau puteți să „vă jucati” cu cele existente deja.

Aparatul de Cocktail de la Dr Drink este potrivit în orice locație cu chef de distracție; de la festivaluri și concerte, baruri, terase, la piscine sau restaurante și săli de evenimente, chiar și în foișorul din spatele casei sau în rulota familiei, iar precizia dozării și fiabilitatea în timp sunt doar două din atuurile sale principale. Dozatorul a fost gandit astfel încât oricine să poată mixa un cocktail perfect în câteva secunde, shoturi perfecte cu „viteza luminii”, dar și un ajutor pentru barmanii profesioniști din locații cu mare flux de clienți unde aduce un plus de viteză și control, integrandu-se perfect.

Ești la un „click” distanță de a-ți pregăti cocktailurile favorite sau de a-ți moderniza afacerea într-o manieră unică. Bineînțeles de instalare, de garanție și mentenanță se ocupă Dr Drink. Achiziționează astăzi Dozatorul de Cocktail de la Dr Drink de pe website www.drdrink.ro!

Cheers!

For a memorable night
0
  0
  Cosul tau
  Cosul tau este gol